U bent hier

MZ LAB Update #1

11 mei 2016

Na drie van de zes activiteiten is het tijd voor de eerste MZ LAB nieuwsbrief. We kijken hierin terug naar een geslaagde start van het project. Het MZ LAB is een reeks masterclasses over medezeggenschap. Tijdens deze masterclasses komen de volgende thema’s aan bod: Nieuwe vormen van medezeggenschap, flex en medezeggenschap, digitale medezeggenschap, generaties op de werkvloer en zelfsturing.

Kick-off
Op 16 april was de kick off van het MZ LAB in Alkmaar waar we de basis hebben gelegd voor het vervolg. Door een paneldiscussie met Suzanne Kruizinga (CNV Zorg en Welzijn), Mathilde Dekker (FNV Zorg en Welzijn) Jaap Jongejan en Aukje Nauta, een stoomcursus van Annette Terpstra (Sprengers Advocaten) en een aantal workshops van SBI Formaat zijn de deelnemers met inhoudelijke kennis het masterclassprogramma ingerold.

Masterclasses
De vijf masterclasses in dit project vinden steeds op wisselende locaties plaats. Alle vijf instellingen die meedoen hosten er een. De eerste was bij Magenta in Heerhugowaard. Op deze middag stond het thema Nieuwe vormen van medezeggenschap centraal. Als gastsprekers van de avond waren Baruch Hummen en Robin van der Brink, twee jongeren vanuit de OR van Albert Heijn en Dick Termond (Beuk organisatieadvies) verantwoordelijk voor de inhoudelijke invulling. Deze combinatie bleek een gouden greep. Waar Baruch en Robin praktisch vertelden over hun ervaring bij hun verkiezing in de OR van Albert Heijn, de thema’s die ze daar behandelen en de tijdsinvestering van hun werk bij de OR was het verhaal van Dick Termond meer abstract en gericht op vernieuwende vormen van medezeggenschap.

Tijdens de tweede mastereclass sessie bij Amstelring was het thema van de middag Flex en medezeggenschap. Hiervoor hadden we Johan Berends (MetamORfase) uitgenodigd om zijn verhaal te presenteren. Flexibele contracten in combinatie met de OR leverde levendige gesprekken op.

Bekijk het vervolg van het programma en alle foto’s van de eerste drie bijeenkomsten.